Waarom goede voornemens mislukken (+ tips om ze wel vol te houden)
Goede voornemens, we maken ze allemaal. Of het nu nieuwe voornemens zijn of elk jaar weer dezelfde, we willen ons leven altijd ‘verbeteren’. En soms lukt het ons om onze goede voornemens vol te houden. Totdat er iets gebeurt – of totdat we er geen zin meer in hebben.
Waarom goede voornemens volhouden zo moeilijk is
Zo had ik afgelopen jaar een cliënte die graag wilde afvallen. Haar vriendin was vijftien kilo afgevallen, en dat wilde zij ook. Voordat ze bij mij kwam, had ze een online afslankprogramma geprobeerd. Tijdens de eerste twee weken ging het vlot. Ze raakte vijf kilo kwijt en voelde zich fantastisch.
Totdat… ze er geen zin meer in had. Het programma was gewoon niets voor haar. Het paste niet bij haar levensstijl en routine. Na drie weken gaf ze er de brui aan. Gevolg? Ze belandde op een zwaarder gewicht dan toen ze begon!
Herken je dat? Als een nieuwe routine niets voor jou is, dan is het lastig om er een gewoonte van te maken. Het geeft extra stress als je het niet volhoudt. En dat heeft een ongunstig effect op je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Zo kom je in een vicieuze cirkel van onrust en angst terecht.
Ieder mens heeft zijn eigen routine nodig
Het probleem met bovenstaand verhaal is dat het programma niet bij mijn cliënte paste. Als je nieuwe gewoontes niet volhoudt, omdat ze niet interessant genoeg voor jou zijn, is het belangrijk om een specifieke routine te creëren die jou wel gelukkig maakt.
Daarom draait mijn online privé coaching traject 'Mindset Switch' om jou en om de activiteiten die jij leuk vindt. De kracht zit hem in het vinden van jouw prioriteiten en de manieren waarop jij rust vindt. Samen bouwen we een routine op, gebaseerd op jouw agenda en cyclus. In plaats van dat je jezelf elke ochtend uit bed moet sleuren, zal je meer energie hebben en betere resultaten krijgen.
Heb je zin in een echte mindset switch? Lees dan hier meer over het programma.
Goede voornemens zijn vaak onrealistisch
Met goede voornemens willen we ons leven drastisch veranderen. Dat kan ook, maar het is haalbaarder als je dat in kleine stapjes doet. Als je doel te groot is, dan is het makkelijk om de motivatie te verliezen voordat je ook maar halverwege bent.
Stel, je wilt anderhalf uur per dag yoga te doen, drie keer op een dag te mediteren of zeven keer per week naar de sportschool. Als je daarvan één sessie al mist, heb je je voornemen al niet volgehouden. Niet bevorderlijk voor je gevoel van slagen!
Je hebt geen plan van aanpak
Een doel zonder een plan is slechts een wens. Resultaten en echte verandering krijg je als je een plan voor jezelf hebt. Vaak hebben we bij goede voornemens geen idee hoe we ze gaan waarmaken. Dat is de reden waarom bij veel mensen goede voornemens mislukken.
Maak daarom een plan van aanpak voor jezelf. Heb je behoefte aan meer begeleiding en structuur? Ik help je graag. Bekijk hier mijn aanbod of stuur me gerust een berichtje op Instagram.
De goede voornemens passen niet bij jouw behoeften
Wat wil je nu echt? Het lijkt misschien gek, maar soms zijn de doelen die we stellen niet eens de onze. We willen mensen blij maken, vooral de mensen waarvan we houden. Voordat je een goed voornemen maakt, stel jezelf dan de volgende vragen:
Waarom is dit voornemen belangrijk voor mij?
Is het gebaseerd op iets wat ik wil of nodig heb?
Hoe verbetert het waarmaken van mijn goede voornemen mijn leven?
Ben ik bereid om energie, tijd en geld in te leveren om mijn goede voornemens vol te houden?
Begrijp ik hoeveel energie, tijd en geld dit precies gaat zijn?
Kun je deze vragen maar lastig beantwoorden? Dan zou het kunnen dat je het voornemen niet voor jezelf, maar voor een ander hebt gemaakt. Misschien dat je denkt dat het je partner blij zal maken, of je ouders of je vriendinnen.
In zo’n geval probeer je dus eigenlijk iets te doen wat in strijd is met wat je wilt of gelooft. Het kan niet anders dat je dan moeite gaat hebben om je goede voornemens vol te houden.
Goede voornemens omdat je niet goed genoeg bent
Oké, zeg eens eerlijk: vind jij jezelf goed genoeg op dit moment, zoals je bent? Ik hoop van wel! Want dat ben je ook. Maar daar vinden goede voornemens wat anders van. Ze impliceren dat er iets mis met je is. Dat je iets moet verbeteren, herstellen of beter moet doen.
Daarbovenop komt nog eens de teleurstelling wanneer je je goede voornemens niet volhoudt. Dus dat is een dubbel slecht gevoel over jezelf! Juist de tegenovergestelde instelling van wat je nodig hebt om je leven een positieve draai te geven.
Het is absoluut goed om jezelf verder te ontwikkelen, te groeien of fysiek fit te worden. Maar probeer als basis wel jezelf te accepteren, zoals je nu bent. Door zelfliefde te vergroten, leer je beter luisteren naar jezelf, waardoor je automatisch gezondere (levens)keuzes maakt.
Ben je klaar voor betekenisvolle verandering?
Om persoonlijke groei en betekenisvolle verandering teweeg te brengen, moet je bereid zijn om je mindset te veranderen. Je moet bereid zijn om je echt in te zetten en de nodige aanpassingen te maken. Een mindset switch is essentieel voor het doorvoeren van veranderingen. Dit is wat je motiveert en ondersteunt wanneer je initiële wilskracht vervaagt.
Het geheim van het volhouden van goede voornemens is om bewust te leren leven, te leren voelen en dichter bij jezelf te komen. Zo ga jij veel meer rust ervaren.